Početna stranica » Novosti » Kako hodati po kiši?

Kako hodati po kiši?

Image
Image
Autor:Sanja Božičković
Image
Autor:Sanja Božičković
12. siječnja 2023.

Ako su i tebi mokra stopala prva misao kada na prognozi vidiš najavu kiše, slobodno čitaj dalje jer ti donosimo savjete kako uživati u svakodnevnim aktivnostima u suhoj i toploj obući.

Probali ste brojne modele, poslušali savjete prodavača, susjeda, obitelji, prijatelja, ali su noge i dalje mokre. Obično kupci budu zbunjeni s različitim oznakama na cipelama koje im garantiraju „hodanje po vodi“. Kažem „vodi“, jer današnje obilne kiše nikako nisu predviđene za brojne modele obuće, koji su nekada bili učinkoviti za bezbrižno uživanje u suhim cipelama.

Kako odabrati dobar model obuće za kišu?

Ono na što prvo morate obratiti pažnju u odabiru cipela za mokro vrijeme su brizgani džonovi. To je proces proizvodnje u kojem se stapaju gornjište i džon te koji doprinosi boljoj zaštiti od prodora vode nakon dužeg vremena. Isto tako što je džon deblji, to ste sigurniji da voda ne može do stopala.

Image

Hodanje u suhim cipelama postaje sve veći izazov

Često kupci prilikom kupnje cipela poistovjećuju značenje „a znate ako me baš ulovi kiša“ s lijevanjem kiše, u kojima niti gumena čizma ne garantira suho stopalo.  Ne zaboravite, svi koji traže cipelu u kojoj će noga „ disati“, a koja pri tome i štiti od mokrog i vlažnog vremena ( na što vam ukazuje oznaka proizvođača na cipeli), ne garanitra vam litre i litre vode u kojoj će biti kontinuirano uronjena, a da neće promočiti.

Prvo morate odlučiti želite li cipelu koja ventilira stopalo ili trebate „teretnu“ cipelu za nevrijeme.

Znamo svi da je veliki izazov očekivati kako jedan model može ispuniti sve želje. Imate modela koji imaju oznaku TEX, ali je ista isključivo namijenjena za suho vrijeme zbog šavova koji nisu sposobni apsorbirati vodu, ali su zato izrazito udobni, mekani, gipki, sa softy tabanicama i naravno sad se pitate zašto onda piše TEX?

Razlog je jednostavan; kiša NE, ali mokra površina nakon kiše DA.

I ovo je jedan od razloga zbunjenih pogleda od kupaca.

Image

Pomozite svojoj cipeli dodatnom zaštitom u obliku spreja za impregnaciju ( koji je bez boje i odlično održava sve modele i sve boje), ali i vazelinska krema koja će dodatno stvoriti filter na cipeli i kapljice tada samo klize po površini obuće, a ne upijaju se.

Za mazanje cipele vazelinom ne zaboravite da površina mora biti glatka ( ne brušena) i da se mazanje vazelinom NE RADI direktno na cipelu, nego tapkanjem male količine kreme na pamučnu tkaninu ili staru hulahopku te dobrog utrljavanja po površini cipele. Tako ćete je istovremeno i njegovati i zaštititi od vode.

Obavezno obuću dobro osušite nakon velike kiše. Nikako direktnim izlaganjem toplini, nego prirodnim sušenjem na sobnoj temperaturi. Novinski papir u unutrašnjosti cipele, stari je recept naših baka, koji izvrsno pomažu u izvlačenju vlage i bržem sušenju obuće.

Nas možete uvijek pitati i mi ćemo vam pomoći oko odabira najboljeg modela obuće, koji odgovara vašim potrebama.

Naši prodajni predstavnici jasno naglase što DA, što NE, a što NIKAKO NE.

Na obući za zimu zapaziti ćete razne oznake koje će svi protumačiti da su cipele za kišu, ali te oznake imaju različita značenja u poimanju „mokro“, kišno vrijeme.
Image

GORE-TEX®

membrana je vrlo vodootporna i otporna na vjetar, što pomaže da vam noge ostanu tople i suhe gdje god išli i što god radili. Lako je napraviti nešto vodootpornim, međutim, ono što čini GORE-TEX® posebnim je njegova prozračnost. To je porozni materijal, i dok pore neće dopustiti molekuli vode prolaz, pore dopuštaju potpunu prozračnost, time pomažući da noge ostanu suhe i da se osjećate udobno i za vrijeme ekstremnih vremenskih uvjeta.

Kako je kožna obuća prirodno vrlo prozračna, glavna prednost GORE-TEX® membrane u kožnoj čizmi je da se smanji vrijeme sušenja i da služi kao drugi sloj u onemogućavanju vode da uđe u čizmu. U čizmama od umjetnih materijala GORE-TEX® membrana omogućuje

Image

WATER RESISTANT

oznaka je koja podrazumijeva da voda neće proći, ali samo do određenog stupnja izlaganja cipele mokrom vremenu i takva zaštita nije potpuna.

WATER REPELLENT

obuća sa posebnim premazom koja onemogućava vodi da lako prodre u pore i promoči cipelu.

WATERPROOF

posebna izrada u kojoj se cipela može umočiti u vodu a da ne promoči.

Podijeli sa prijateljima