Početna stranica » Novosti » Bolna stopala? Saznaj kako si pomoći.

Bolna stopala? Saznaj kako si pomoći.

Image
Image
Autor:Sanja Božičković
Image
Autor:Sanja Božičković
5. veljače 2024.

Već svi znamo važnost zdravlja stopala u našim životima. Znamo koliko je važno voditi brigu o njima, od higijene i njege ( kao preventive svakojakih oboljenja po stopalima, a koja nam mogu jako zagorčati svakodnevnicu) pa do udobnih i dobro odabranih cipela.

Danas ćemo malo pričati o našem prednjem dijelu stopala koja su osjetljiva i podložna bolovima, a koja mogu biti uzrokom najčešće deformacije tog djela stopala, a to je spuštanje prednjeg poprečnog dijela svoda, gdje se zbog nepravilne raspodijele i prijenosa sila javljaju bolovi.

Svakako da u bolna stanja ovog dijela stopala treba istaknuti hallux valgus – deformaciju palca, koja je obilježena kako boli, tako i oticanjem zglobova prednjeg dijela stopala, a problemi se produbljuju pojavom bolnih natisaka na tabanu s prednje strane ispod kostiju podnožja.

Iritacija živca u ovom dijelu stopala i dugotrajni pritisak izazvat će iznenadnu bol za koju se kaže da je takvog intenziteta da se mora odmah stati i prekinuti radnju te odmoriti stopalo.

Image

Što paziti pri izboru obuće kako bi se zaštitili od bolova i deformacija prednjeg dijela stopala?

  • Širina obuće: Dovoljna širina osigurava nesmetanu cirkulaciju. Sloboda pokreta prstiju u cipeli osigurava udobnost za cijeli dan.
  • Debljina potplata koja osigurava amortizaciju svakog koraka po svim vrstama površina po kojima hodamo, a da pri tome „ ne nabijate“ taban po tvrdim površinama. Najučinkovitija masaža stopala koju možete sami odraditi jest ljetno hodanje po pijesku- probajte i užitak masaže osjetit ćete vrlo brzo.
  • Fleksibilni i savitljivi potplati osiguravaju anatomsko pregibanje stopala i neometan korak u kojem će svaka točka na tabanu uživati u svakom koraku.
  • Kožna obuća ili obuća od drugih prirodnih materijala, osigurava koži disanje i sprječava pojavu natisaka, iritacija, koje mogu biti izazvane nošenjem umjetnih materijala.
  • Pazite na adekvatnu veličinu obuće, probajte uvijek i veću veličinu pa ćete lakše ocijeniti u kojoj se osjećate „ kao doma“.

Sad kad ste odabrali svoje prave cipele, prvo nošenje neka bude na kraće relacije ili po doma zbog mogućnosti pojave žuljeva prilikom prvog nošenja.

Najjednostavniji način kako se riješiti bolnih žuljeva je najzdravija prirodna krema od nevena, koju imajte uvijek u svom domu za sve probleme sa kožom, ali i za žuljeve, jer će ona na vrlo učinkovit način i u kratkom roku osposobiti stopalo za slobodno hodanje.

Image

Savjet za sve naše elegantne dame- visoke potpetice svakako su prihvatljive za određene događaje, ali na određeno vrijeme što neće prouzročiti probleme na duži period. Ako ipak prilikom nošenja elegantnih salonki osjećate pritisak i stvara vam se grčenje od tankog džoništa i visoke potpetice, pomozite sebi uz zaštitni silikonski jastučić, presvučen tekstilom, za prednji dio stopala, uz koji dobijete dodatnu udobnost. Ako osjećate bolove uslijed dužeg perioda stajanja, hodanja ili nošenja neudobne obuće, ovaj dodatak zaštiti će vas od bolova u metatarzalnom dijelu stopala. Preporuča se i kod metatarzalgije ( boli u prednjem dijelu stopala), ali i kod bolnih natisaka na tabanima ispod glavice kostiju.

U našoj ponudi možete pronaći brojne modele, koji sadrže neku od tehnologija pri proizvodnji obuće koja pomaže u rješavanju bolova u prednjem dijelu stopala. Brendovi poput Rieker, Tamaris, Caprice i dr. posvetili su godine razvoju tehnologija koje će vam olakšati život. Jer samo korak bez bolova je sretan korak.

Image
posebno razvijena udobna širina daje stopalu veću slobodu kretanja.
za zaštitu kralježnice i zglobova: patentirani amortizer u peti.
za maksimalnu udobnost nošenja: meka podloga prilagođava se prirodnom obliku stopala.
Image
maksimalna količina fleksibilnosti
minimalna težina čini naše modele cipela posebno ugodnima za nošenje
ublažava svaki vaš korak na različitim površinama
prostor koji vam je potreban - bez osjećaja pritiska u cipeli!
Image
memorijska pjena ergonomski se prilagođava obliku vašeg stopala.
osigurava optimalnu cirkulaciju zraka i idealnu klimu stopala
zračna komora u peti ublažava udarac za više od 50%
Podijeli sa prijateljima