Početna stranica » Novosti » Jadna moja otečena stopala!

Jadna moja otečena stopala!

Image
Image
Autor:Sanja Božičković
Image
Autor:Sanja Božičković
16. kolovoza 2023.

Jadna moja otečena stopala!

Zdrava stopala su „ nositelj“ cijele naše muskulature. Ravna stopala, ne nošenje uložaka za cipele, neadekvatna obuća, pretijesna ili preuska obuća samo su neki od elemenata koji naše probleme sa stopalima dodatno naglašavaju.

Bol u stopalima može imati različite uzroke od poremećaja različitih struktura tijela: kosti, ligamenata, tetiva, mišića, živaca, krvnih žila i kože pa sve do promjene anatomije stopala, ozljeda, akutnih trauma.

Image

Problemi sa stopalima najčešći su kod osoba koje rade na poslovima na kojima se dugo stoji, koji rade teške fizičke poslove, koji voze, ali i kod sportaša.

Bol bez ozljeda je bol otečenih nogu. Osim određenih akutnih stanja organizma ( srčanih problema, bubrežnih problema, artritisa, proširene vene i drugo), vrlo često se ovaj problem pojavljuje zbog predugog zadržavanja u istoj obući te ljetnih vrućina. Ali, visoke pete kao i sandale tankih remenčića također izazivaju oticanje stopala. Problem nastaje trenutkom „ usijecanja“ remenčića u gležanj koji onemogućava protok tekućine i pojavljuju se otekline.

Image

Kako si pomoći?

  • Osim preporuke kako je dobro tijekom dana promijeniti obuću, vrlo je često to neizvedivo zbog okolnosti u kojima se nalazimo, zato u takvim okolnostima vodite brigu da obuća s kojom morate biti cijeli dan na nogama bude od prirodnih materijala, s dovoljnom širinom, ali i dovoljnom dužinom. Uvijek je bolje da je obuća  malo komotnija jer dan, što se više bliži kraju, uvijek za sobom nosi i otečena i bolna stopala.
  • Zato slogan „ raširit će se“ nikako ne primjenjujte za „radnu“ obuću odnosno cipelu s kojom ste cijeli dan na nogama jer vaša cipela mora biti odmah i sada udobna i morate osjetiti tog trenutka ugodu kad ju obujete.
  • Jako je važno da prihvatite kako veličina koju inače nosite, ne znači da je istovjetna veličini cipele koju probate. Kalupi su danas drugačiji, negdje su komotniji, negdje manji, zato pažljivo birajte veličinu bez opterećenja „kako taj broj još do sada niste probavale ili nosile“.
  • Ne zaboravite da kad kupujete tenisice preporuka je da veličinu najbolje određujete na način da između vrha palca i ruba tenisice imate dovoljno mjesta da možete staviti prst.
  • Različiti su pogledi, ali i uvjerenja da li je cipelu bolje kupovati ujutro ili navečer jer to je individualno od osobe do osobe. Nekome noga natekne nakon dužeg stajanja ili hodanja, dok nekome oticanje stopala / gležnja pravi problem baš ujutro nakon ustajanja dok nam cirkulacija ne odradi dio posla.
  • Sami znate kada je najbolje vrijeme da se kupe „ sigurne“ cipele, ali ono na što morate obratiti pozornost prilikom kupnje cipela je da cipela ima potporanj za svod stopala, da su s mekanim uložnim tabanicama i da su fleksibilnog džoništa kako bi se apsorbirali udarci od tvrdih površina po kojima hodamo.
Image
Image
Ženska cipela Marco Tozzi
-20%

Ženska cipela Marco Tozzi

Najniža cijena: 59,00 Snižena cijena: 47,20 
Image
Ženska cipela Caprice
-20%

Ženska cipela Caprice

Najniža cijena: 93,00 Snižena cijena: 74,40 
Image
Ženska cipela Tamaris
-30%

Ženska cipela Tamaris

Najniža cijena: 90,00 Snižena cijena: 63,00 
Podijeli sa prijateljima